Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Ας γνωρίσουμε τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 1954, προσφέροντας μια εναλλακτική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Εκμεταλευόμενα το φωτοβολταϊκό φαινόμενο “Hall”, παράγουν ρεύμα συνεχές ανάλογα με την ένταση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας. Με απλούστερα λόγια, μετατρέπουν την ενέργεια του ήλιου σε ρεύμα.

Για μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, αποτελούν την απόλυτη λύση παραγωγής ενέργειας, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται περισσότερα απο τα μισά κτήρια στην χώρα μας να έχουν εγκατεστημένο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην στέγη τους.

Ο όρος φωτοβολταϊκό σύστημα, περιγράφει το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού εξοπλισμού μιας εγκατάστασης που παράγει ρεύμα απο τον ήλιο.

Ανάλογα τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε στον χώρο μας, τα φωτοβολταϊκά συστήματα διαχωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα
  • Συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού (Net metering)
  • Υβριδικά συστήματα

Τα αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα παρέχουν λύσεις ηλεκτροδότησης σε εγκαταστάσεις όπου η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθίσταται αδύνατη ή οικονομικά ασύμφορη.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια απο τα φωτοβολταϊκά πλαίσια , αποθηκεύεται σε συστοιχίες μπαταριών ώστε να είναι διαθέσιμη καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.

Αποτελούν μια εξαιρετική λύση για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις ( εξοχικές κατοικίες, Μονές, εγκαταστάσεις άρδευσης κλπ) καθώς έχουν αποδειχθεί μια αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πηγή ενέργειας.